22 sie 2013

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania i pieczenia:  30 min
Cena: 10 zł

Śliczna Rachel Khoo ugotowała Francuzów w swojej książce „Mała paryska kuchnia”, a my z tego skorzystaliśmy. Z jej przepisu ugotowaliśmy i upiekliśmy cykorię z szynką w sosie beszamelowym.

Pierwsze skojarzenie? Cykoria, kawa….?  Palony korzeń cykorii dodaje się do niektórych kaw (pozdrowienia dla najbardziej popularnej, Inki), bo podnosi jej moc i jest w smaku bardzo do niej zbliżona. Ba, nawet na rynku są kawy z cykorii wspomagające odchudzanie.

Niepozorna główka cykorii ma dużo soli mineralnych, wspomaga trawienie i… jest gorzka. By zminimalizować gorycz w niej zawartą odcina się środek główki i wrzuca na chwilę do wrzątku. Przepisy na cykorię prześcigają się w pomysłach jak się owej goryczy pozbyć, ale...
…. w odpowiednim towarzystwie gorycz cykorii to jej niewątpliwy atut.
Rachel radzi wybierać mniejsze, zwarte główki, które są mniej gorzkie.



Składniki:

- 4 cykorie,

- 4 plastry szynki (najlepiej suszonej);

sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła,
- 1 czubata łyżka mąki,
- szklanka mleka;

- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa.



Jak się to robi:

1. Obieramy cykorię z zewnętrznych liści i wkładamy do wrzątku ze szczyptą cukru na 10-15 min.


2. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę i mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania gładkiej zasmażki. Dodajemy szklankę mleka i ciągle mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatałowej.

3. Odcedzamy cykorię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą owijamy szynką i zalewamy sosem.

4. Pieczemy 15-20 min w 180 C.

Kategorie:

1 komentarz: