16 lip 2013

Ilość: 9 porcji
Czas przygotowania: 40 min,
Czas pieczenia: 40 min,
Cena: 30 zł

Co jest tartą, a co jest quichem?  Dla wielu to to samo. Czy czymś się różnią?
Pewne jest, że tarta może być słodka lub wytrawna, natomiast quiche jest tylko z nadzieniem słonym. Quiche nigdy nie będzie deserem.
W quiche “wypełnieniem” jest zalewa śmietanowo-jajeczna, w tarcie wystarczy np. wyłącznie ser, który pod wpływem temperatury scali całość nadzienia.
Ważny jest też spód ciasta - quiche ma spód z ciasta francuskiego lub kruchy, tarta może być z nadzienia kruchego lub drożdżowego.
Tarty zazwyczaj są niższe od quiche, mogą być nawet płaskie jak pizza.

Podsumowując i komplikując sprawę jeszcze bardziej - każda quiche może być tartą, ale nie każda tarta quichem.;)
Pewne jest, że nie ma bardziej uniwersalnej potrawy niż tarta - miliony przepisów, tysiące wariacji, setki sposobów. Jeżeli nadzienie będzie wytrawne, to śmiało możecie nazwać ją quichem.:)

Nie ma też chyba bardziej “wydajnej” potrawy - niewiele pracy, a efekt powalający! Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno można też śmiało spożywać.

Kiedyś zrobiliśmy quiche, ale w tartownicy, teraz skorzystaliśmy z kwadratowej i bardziej głębokiej formy. Poniżej przepis na quiche z serem niebieskim, gruszką i orzechami. To bardzo efektowne połączenie - ser niebieski dobrze współgra ze słodką gruszką, która trochę łagodzi wyrazisty smak sera, a orzechy dobrze uzupełniają całość. Najlepiej smakuje z sałatką z sosem vinegret.


Składniki (forma 20x20 cm):

ciasto:

- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 70 ml wody (ok ⅕ szklanki),
- łyżeczka soli.


masa:
- 400 ml śmietany,
- 200 ml mleka,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz.


farsz:
- 150 g sera niebieskiego*,
- 1 gruszka,
- garść orzechów włoskich.

*użyliśmy niebieskiego Turka.

Jak się to robi:



1. Jajka wbijamy do małej miseczki, dodajemy wodę, sól i mieszamy widelcem. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy pokrojone masło i ucieramy palcami szybko, aż poczujemy, że się połączyły (trochę przypomina to drobny piasek). Łączymy z jajkami i ugniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki.



2. Przygotowujemy masę. Do dużej miski wlewamy śmietanę i mleko. Wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i przyprawiamy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Nie przejmujemy się, gdy masa wydaje się nam bardzo płynna, to wszystko ładnie zetnie się w piekarniku.;)

3. Kroimy ser na kawałki, gruszkę przecinamy wzdłuż i tniemy na cienkie plastry. Orzechy kruszymy.

4. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem.


















5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy na ciasto ser, gruszkę i orzechy i szybko zalewamy masą i wkładamy jeszcze szybciej do piekarnika (ważne jest, by ciasto nie namokło od masy). Pieczemy 40 min w 180 C.







6. Po upieczeniu quichy pozwalamy jej chwilę ochłonąć - na pewno trochę urosła i gdy zacznie stygnąć - lekko opadnie. Można ją kroić, gdy będzie lekko ciepła, bo wcześniej istnieje duże prawdopodobieństwo, że masa się wyleje, gdy rozkroimy ją gorącą.






3 komentarze:

  1. Klasyczne połączenie, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzecie zdjęcie od końca - pełny profesjonalizm. Gdzie znalazłaś deski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Deski były na pewnym zagraconym balkonie.:)

      Usuń